„Salva de Onoare” – modestie, camaraderie, omenie

Nu e vorba de privilegii sau de pensii speciale. Nu e vorba nici de festivisme, unde veteranii sunt folosiți ca masă de manevră și obiect de laudă pentru alții. E vorba de respect, camaraderie, socializare. De întâlnirea între generații de oameni care au servit România sub același drapel, pe vreme de război ori pe vreme de pace. A fost o premieră: „Salva de Onoare”, o sesiune la care au participat peste 30 de cătane mai tinere sau mai bătrâne. A fost onoarea noastră să îi adunăm pe membrii din Asociația Națională a Veteranilor de Război – filiala Hunedoara, din Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne – filiala „Țebea” Hunedoara și a Asociației Cadrelor Militare și în Retragere din Ministerul Apărării Naționale – filiala „Sarmisegetusa” Hunedoara.
Asociația pentru Protecția Omului și a Mediului din Certeju de Sus și Smart Village Romania au organizat cu sufletul deschis această premieră. Pentru a aduna la un loc oameni faini și pentru a face o bucurie veteranilor care au apărat România și sunt încă în viață. Cum este și nea Ștefan Grosu, care, la 102 ani, a venit cale lungă din vârf de munte, din satul Vâlceluța, până la poligonul de tragere Z Gun Club Deva din Șoimuș. La fel și colegii săi veterani, în frunte cu Col. (r) Nicolai Lozneanu, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România – Filiala Hunedoara.
Revenind la nea Ștefan …mai vesel și mai plin de energie decât mulți alții cu zeci de ani mai tineri, el ne-a arătat că într-adevăr vârsta e doar un număr și că la peste șapte decenii de când a servit patria în cel de-al Doilea Război Mondial încă mai poate face glume nemaiauzite, încă mai poate trage cu arma și nu cu orice, ci cu un pistol modern, într-un poligon cum, ne-a mărturist, nu a mai văzut. Și ne-a învățat că omenia și camaraderia sunt mai presus de orice. S-au dat și diplome și evident cupe câștigătorilor primei ediții a Cupei de Tir „Salva de Onoare” a Rezerviștilor și Veteranilor. Dar, mai mult decât clasamente și rezultate, au contat bucuria reîntâlnirii pentru unii și cea a întâlnirii cu seniorii a celor mai tineri.

Tuturor felicitări și mulțumiri că au răspuns invitației noastre!

Salva de Onoare
Salva de Onoare

Un eveniment marca Apom Certeju de Sus și Smart Village România, cu mulțumiri pentru efort lui Daniel Bugnar, Raluca Barsaian, Gabriel Ionascu, Mircea Dan Opris. Și mulțumiri gazdelor excelente, profesioniști și prieteni, Alin Zerkula, Velu Călușer și întregii echipe de la Poligonul Z Gun Club Deva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *