„Crăișorul Munților” omagiat de rezerviștii și veteranii Armatei Române

Fără festivisme politice și fără mesaje electorale, într-o atmosferă demnă, tradițională, câteva zeci de rezerviști și veterani ai Armatei Române, i-au adus un omagiu eroului național Avram Iancu, sâmbătă, 14 septembrie.

Dacă pe 8 septembrie la Țebea, s-au perindat politicieni, candidați, guvernanți și s-a făcut paradă la comemorarea a 147 de ani de la moartea  lui Avram Iancu, sâmbăta trecută cătanele din Ardeal au sărbătorit spiritul Crăișorului, încă viu în conștiința colectivă și în sufletele românilor, aniversând 195 de ani de la nașterea acestuia.

Uniforme purtate cu mândrie, drapelul României arborat în permanență, de la prima oprire la mormântul lui Iancu, la Țebea, apoi tulnicele care au răsunat la Incești, locul unde Crăișorul s-a născut. Avram Iancu a fost un lider, un simbol și o speranță pentru românii ardeleni, pentru dorința lor de libertate și demnitate. El și ceilalți pașoptiști ardeleni au dat glas conștiinței naționale românești în Transilvania, inspirând peste ani generația care a făcut Marea Unire.

An de an, bravi români și ofițeri rezerviști ai Armatei Române, calcă pe urmele lui Avram Iancu, în pelerinaj la Țebea, Câmpeni și Incești. Un pelerinaj discret dar plin de încărcătură emoțională al celor care au servit România în uniformă, sub drapel. Eveniment organizat magistral de către Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara, la inițiativa și sub comanda colonelui (r) Dănilă Moldovan, un patriot așa cum prea puțini mai sunt, din păcate, în România de astăzi. Acestora le-au stat alături membrii ACMRR Țebea, precum și camarazi din alte județe, dar și localnici. O manifestare omagială a patrioților români, cu popasuri  pe cărarea vieții Iancului, ajunsă la a opta ediție, pe traseul Țebea – Cîmpeni – Incești.

Militarii au ales ziua de 14 septembrie, tocmai pentru a nu întina memoria eroului național din Apuseni, prin imixtiunea politicului, dovedind că bunul simț și onoarea militară primează în fața oricăror interese.

Felicitări tuturor!

Galerie foto:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *