Minciuna „frumoasă” și cianura s-au spulberat. Deva Gold și primarul din Certeju de Sus, rămași fără vrăjeli electorale

După zece ani de minciuni, dezbateri, promisiuni electorale fără susținere din partea actualului primar din Certeju de Sus, Petrișor Cîmpian, susținut logistic și financiar de către „fosile geopolitice”, precum directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, falanga românească a companiei miniere canadiene Eldorado Gold Corporation, șirul minciunilor a luat sfârșit. 

Rămân însă un mare număr de abuzuri și ilegalități, semnalate până la nivel de prim-ministru și de conducere a  DNA. Acestea nu pot fi șterse cu buretele. Despre ele s-a scris pe larg în presă cât și despre NUP-urile pe bandă rulantă date de către procurori și magistrați ai instanțelor din Ardeal.

Exploatarea aurului de la Certej, județul Hunedoara, a fost blocată de o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj, care a menținut soluțiile date de Tribunalul Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier, susțin reprezentanții comunității Declic.ro.

Petru Cîmpian, primarul din Certeju de Sus, nu mai are ce promite oamenilor din comună. Este unul dintre primii beneficiari ai despăgubirilor oferite de Deva Gold pentru terenuri. El trebuie să răspundă pentru "julirea" a 65 de hectare de pădure în favoarea Deva Gold.
Petru Cîmpian, primarul din Certeju de Sus, nu mai are ce promite oamenilor din comună, după două mandate de promisiuni cel puțin fanteziste, bazate pe o investiție ipotetică.  Este unul dintre primii beneficiari ai despăgubirilor oferite de Deva Gold pentru terenuri, vânzându-și terenurile la prețuri mult peste cele oferite propriilor consăteni.  El trebuie să răspundă pentru „julirea” a 65 de hectare de pădure în favoarea Deva Gold și pentru alte acuzații cu iz penal.

În primă instanță, Tribunalul Cluj a anulat avizul de mediu și o hotărâre de Consiliu Local Certeju de Sus prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul „Exploatarea minereurilor auro-argentifere şi polimetalice din perimetrul Certej“.

Compania canadiană din spatele Deva Gold s-a zbătut să obțină acordul Guvernului pentru a putea defrișa 56 hectare de pădure concesionate de la Primăria Certeju de Sus. Doar că terenurile cu pricina au fost revendicate de localnici, scrie newsweek.ro. Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național, în urma campaniei făcute de societatea civilă și de comunitatea locală. „Defrișarea pădurii, care echivalează ca suprafață cu 113 terenuri de fotbal, face parte din planul companiei miniere Deva Gold de a construi mina de aur cu cianuri de la Certej”, au precizat atunci reprezentanții rețelei de organizații Mining Watch.

„Chiar acum am aflat că, în urmă cu câteva minute, Curtea de Apel Cluj a decis să mențină soluția Tribunalului Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier Certej. Decizia este definitivă!

Ce înseamnă asta? Decizia invalidează toate actele obținute din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu la autorizații de construire. Practic, am blocat pe termen indefinit acest proiect dezastruos pentru mediu.

Ca să vă faceți o idee, Eldorado Gold, prin subsidiarele sale Deva Gold și European Goldfields Deva a concesionat în Munții Metaliferi peste 4.500 de hectare, de două ori suprafața proiectului minier Roșia Montană”, au scris reprezentanții comunității Declic, joi după-amiaza, pe pagina de Facebook.

Nicolae Stanca, director al Deva Gold, trebuie să explice canadienilor cum s-au cheltuit milioane de dolari, dar proiectul a eșuat. El este unul dintre polii din influență în zona politică și în mass media locale. Stanca este un veteran al culiselor din prelucrarea metalelor pretioase incă dinainte de 1989. Ăși folosește influența și cunoștințele de la nivel local până la Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Guvern pentru a elimina orice concurență și pentru a "netezi" drumul afacerilor conexe proiectului româno-canadian de la Certeju de Sus.
Nicolae Stanca, director al Deva Gold, trebuie să explice canadienilor cum s-au cheltuit milioane de dolari, dar proiectul a eșuat. El este unul dintre polii de influență în zona politică și în mass media locale. Stanca este un veteran al culiselor din prelucrarea metalelor pretioase incă dinainte de 1989. Își folosește influența și conexiunile, de la nivel local până la Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Guvern pentru a elimina orice concurență și pentru a „netezi” drumul afacerilor conexe proiectului româno-canadian de la Certeju de Sus.

În baza asocierii între privat și stat din 1999, Deva Gold- o companie în care se a obținut, fără licitație, concesiunea pe o perioadă de 20 de ani a perimetrului de la Certej. Concesiunea prevedea activități de explorare geologică și exploatare a minereurilor auro-argentifere. Conform estimărilor făcute de companie, în perimetrul Certej se află un zăcământ de aur estimat la două milioane de uncii, adică în jur 63,5 tone de aur, la care se adaugă alte 375 de tone de argint. Valoarea zăcământului se învârte în jurul sumei de două miliarde de euro.

PUZ-ul proiectului minier Certej, aprobat de către Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010, stabilește reglementările locale în privința utilizării terenurilor și a construirii carierelor, iazurilor de decantare și a uzinei de procesare aferente exploatării propuse. Ca urmare a anulării planului, emiterea oricăror acte de autorizare întemeiate pe acest act, de exemplu emiterea de autorizații de construire, devine imposibilă.
Tribunalul Cluj a constatat că avizul de mediu pentru acest Plan Urbanistic Zonal ar fi fost emis cu încălcarea legislației privind protecția mediului și, totodată, a anulat hotărârea nr. 11/2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus.
Avizul de mediu anulat de Tribunalul Cluj fusese emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timiș (ARPM Timiș) în aprilie 2010, ca urmare a unei proceduri care a durat aproximativ trei ani. Acțiunea în justiție pentru anularea PUZ-ului proiectului minier a fost demarată în 2016 de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, asociație ce asigură secretariatul rețelei Mining Watch România

Potrivit ecomagazin.ro rețeaua de firme care seînvârt în jurul companiei DEVA GOLD SA începe cu Eldorado Gold Holdings (BC) LTD, consorțiul înființatîn anul 1967 și care deține compania Eldorado Gold Corporation (BC) Vancouver, firma înființată în anul 1997 special pentru contractul de exploatare de laCertej prin sprijinul lui Frank Timiș și Nicolae Stanca.

Eldorado Gold Corporation (România) BV este o companie olandeză cu sediul la Amsterdam caredeține circa 80% din acțiunile Deva Gold SA. Eldorado Gold Corporation (România) BV a cumpăratîn februarie 2012 cu 2,4 miliarde de dolari European Goldfields Deva SRL, astfel a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Deva Gold SA. European Goldfields Deva SRL a primit la rândul sau capitalulDeva Gold Barbados Limited (în prezent lichidată) printr-o inginerie financiară, pentru că Eldorado Gold România BV să poată achiziționa pachetul majoritar de 80% din acțiuni la Deva Gold SA.

Firma de stat Minvest Deva figurează că acționarminoritar împreună cu firma Cartel Bau SA (dețincirca 20% din acțiuni), ultima fiind prezența și laRMGC.

Conform raportului anual al Companiei MINVEST S.A. DEVA de la finele anului 2013 ne prezintă un procent de 19,25% din acțiuni deținute la compania DEVA GOLD SA în valoare de 1.067. 677 lei (circa237.000 euro), însemnând că firma Cartel Bau are alături de statul român și Eldorado Gold (România) BV, 0,75% din acționariatul care se ocupă de exploatarea de la Certej.

Eldorado Gold (România) BV este asociat persoanăjuridică al companiei DEVA Gold SA, însă este, de fapt, o societate offshore înființată și organizată întemeiul legii olandeze, având sediul social la adresastr. Barbara Strozzilaan nr. 101, 1083HN, Amsterdam, OIanda, număr de înregistrare 56598076, legal reprezentată de către dna Titia Viktoria Csilla Csanky și dl Tonnie Beier, în calitate de Asociat unic al EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA – S.R.L., denumită încontinuare “Societatea”, cu sediul în Certeju de Sus, Str. Principala, bloc A, județul Hunedoara. Eldorado Gold (România) BV are un capital social de 8.000.200 euro.

EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA SRL este o companie administrată de Nicolae Stanca și deținutăde firma olandeză ELDORADO GOLD (România) BV. European Goldfields Deva SRL deține capitalulcompaniei offshore Deva Gold (Barbados) Limited înurmă dizolvării și lichidării acesteia. Deva Gold Barbados Limited a cedat European Goldfields Deva SRL un capital în valoare de 12.911.080 dolari americani.

Compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) este o companie offshore din Columbia Britanică și a fost înființată în anul magic 1997, an încare Nicolae Stanca a semnat asocierea dintreMinvest Deva și Gabriel Resources.

Eldorado Gold Holdings (BC) LTD este o companie înregistrată în anul 1967 și este condusă de frațiiHoffman și Husch Robert Gordon (despre care nu seștie nimic) și figurează la aceeași adresa cu compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) cea care deține circa 80% din acțiunile companiei DEVA GOLD S.A.

 

sursa: alba24.ro,  newsweek.ro, Facebook (declic, mining watch), ecomagazin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *