Deva Gold și oamenii muncii vă mulțumesc, tovarășe Peștișor!*

autor: Stăncuța Depresivă

Certeju de Sus – o comunitate greu încercată după închiderea mineritului în zonă și mai ales, după ce frâiele comunei au fost preluate de un brav cârmaci, care a adus zona la cel mai înalt prag de sărăcie și delăsare din istoria ei.

Ar fi desuet să rememorăm toate „micile detalii” ale celor două mandate de primar ale domnului Peștișor, poreclit astfel după ce a devenit faimos la nivel național și internațional, afirmând că peștii din foselel iazuri miniere cu cianuri îmbunătățesc viața sexuală. O reclamă demnă de cele mai elucubrante scenarii, doar că amatorii de virilitate și cei cu probleme de potență, nu au dat iama în comună. Deși „peștele afrodisiac” ar fi putut fi cea mai mare atracție turistico-medicală din Europa și chiar din lume! Culmea e că singurul beneficiar al tratamentului a fost chiar primarele, care s-a lăudat că el consumă peștii aducători de bărbăție. Dar cum nu s-a văzut nicio îmbunătățire lumea s-a prins de păcăleală. Asta fiind doar una din seria micilor mari minciuni nevinovate ale Peștișorului.

La sfărșitul lunii septembrie 2019, proiectului minier cu cianuri de la Certej a fost blocat, definitiv, de Curtea de Apel Cluj, care a menţinut soluţia dată de Tribunalul Cluj privind anularea planului de urbanism zonal (PUZ) pentru întregul proiect minier. Decizia invalidează toate actele obţinute de Deva Gold S.A. din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu, la autorizaţii de construire. Un „cadou” care va lăsa fără locuri de muncă 240 de oameni, din comuna Certeju de Sus, dar și din Deva și din alte localități apropiate.
 ”Eu nu ştiu decât atât, că am procedat, am respectat legislaţia română de la vremea respectivă. E o decizie dură, de neînţeles, dar cu repercursiuni sociale destul de mari, adică foarte mari”, declarat Nicolae Stanca, director al Deva Gold SA și reprezentant al canadienilor de la Eldorado Gold Corporation, într-o știre bine ticluită pe un post TV național. 

Cu mâinile în sân. Atitudine tipică pentru cel mai harnic edil din judeâul Hunedoara și nu numai.
Cu mâinile în sân!  Atitudine de învingător a celui mai harnic edil-povestitor din județul Hunedoara și nu numai.

Cui trebuie să îi mulțumească toți cei care au de suferit din cauza acestei decizii? Chiar primarului din Certeju de Sus, care a săvârșit în ultimii opt ani un șir de ilegalități, ajunse pe masa procurorilor de pe la parchete și până la DNA. Terenuri și păduri expropriate prin fals, altele luate cu japca la prețuri de nimic, șmecherii și „nevinovate” erori (falsuri în acte???), toate girate de marele cârmaci din Certeju de Sus, care până la urmă au dus la decizia autorităților române de a opri pe termen indefinit proiectul canadienilor.

Și tot Peștișorului trebuie să îi mulțumească și cei care lucrează la o modestă firmă românească, care dă o pâine câtorva zeci de oameni din Certeju de Sus și a cărei activitate are de suferit tot din cauza piedicilor, mai pe față mai pe ascuns puse tot de către același viril edil.

Canadienii de la Deva Gold s-au prins de jocul de glezne al Peștișorului. Ani de zile acesta a făcut pe agentul de recrutare de forță de muncă pentru Deva Gold, lăudându-se câte zeci de cereri lunare de angajare primește la primărie, pentru angajări la firma româno-canadiană.

Tot Peștișorul a promis în dreapta și-n stânga investiții mărețe și sute de locuri de muncă pentru certejeni, la Deva Gold. Minciuni electorale de care s-a folosit la greu și pe care acum nici măcar vrăbiile și stăncuțele de pe gardurile din Certej nu le mai cred, indiferent care parte a înotătoarelor pectorale o arată potentul pește: cea murdară pe dinafară sau cea slinoasă de pe interior.

Cert este că toate potlogăriile și ilegalitățile girate cu semnături oficiale de către acest Pinocchio al Apusenilor au adus doar deservicii firmelor din comună și mai-marelui Deva Gold, firmă ce a susținut baban diversele acțiuni electorale și de publicitate mascată.

Datorită Peștișorului au de pierdut și de tras acum toți. De la săteanul de rând din Certeju de Sus la milionarii în dolari canadieni din Vancouver.

Un singur răpitor a ieșit zâmbind și cu plinul făcut din afacerea asta: însuși Peștișorul, cel care s-a îmbogățit, fentând pe toată lumea și mușcând ca un fitofag mâna care l-a hrănit atâția ani. Și hai să nu fim egoiști: au mai prins câte o muscă, o fărărmitură din baltă, câteva rude apropiate și câțiva prieteni devotați cauzei.

„Cert e că pe 16 septembrie 2014, Petru Cîmpian, primarul comunei, a plecat dintr-un birou notarial mai bogat cu 25 de mii de dolari. Primiți în numerar, echivalentul în lei, pentru vânzarea unui teren agricol de 7.500 de metri pătrați. Prețul e dublu față de alte proprietăți vândute în zonă, iar cumpărătorul – corporația Deva Gold. În aceeași zi, pe 16 septembrie 2014, edilul Cîmpian aprobă oficial primul șantier pentru proiectul minier în Bocșa Mare, dar autorizația de construire e anulată rapid în instanță, fiind nelegală. Chiar în timpul procesului, semnează a doua autorizație pentru același șantier. “Nu văd conflict de interese”, spune Petru Cîmpian despre situația din acea zi, când a încasat cu o mână, iar cu cealaltă a semnat autorizația pentru companie. “Nu are nimic una cu alta. E o asociere nefericită pe care o faceți dumneavoastră. Toată lumea a vândut.” , cităm aici dintr-o investigație extrem de adevărată. Plus ce a mai ciugulit de prin bălțile și acvariile victimelor colaterale din zonă. Rapace fitofag!

Ce mai, o specie piscicolă nouă a apărut la Certeju de Sus: „Virillium Scremens”!

Vorba maestrului Caragiale: „curat murdar, coane Fănică”!

*acest text este un pamflet și se eliberează fără prescripție medicală, împreună cu analgezice tari și diazepam pentru nervi slabi. Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare și dureros de adevărată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *